Selecţia procurorilor rămaşi în cursa pentru şefia Parchetului General şi a DNA s-a făcut şi pe baza proiectelor redactate special pentru acest concurs. Evaluatorii au descoperit în lucrările a şase din 10 candidaţi fragmente preluate fără ghilimele, adică plagiate.
Calitatea lucrărilor a fost bună şi foarte bună, se spune în Procesul verbal de evaluare, dar "analiza aprofundată a relevat faptul că unele dintre lucrări cuprind părţi lipsite de originalitate care au fost preluate, uneori în mod mecanic, din operele altor autori din alte surse publice sau din surse interne ale Ministerului Public".
Plagiat modelul Ponta: lucrări trecute la bibliografie, dar citate fără ghilimele
Şi de aici începe o precizare cunoscută din slte situaţii, în special plagiatul lui Victor Ponta: "Deşi unele dintre aceste surse se regăsesc în bibliografia lucrărilor, conform regulilor academice, simpla indicare a unei lucrări în bibliografie nu acoperă împrejurarea că unele texte sau idei au fost preluate din lucrarea respectivă, fără a fi citate corespunzător".
Gheorghe Cornescu - plagiat dintr-o lucrare a ministrului Mona Pivniceru
"Proiectul privind eficientizarea activităţii Ministerului Public din perspectiva exercitării funcţiei de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta CUrte de Casaţie şi Justiţie", se spune în evaluare, "este în bună parte lipsit de originalitate, fiind întocmit prin preluarea, în mod substanţial, inclusiv prin metoda «bloc de text», a unor fragmente relevante din alte surse bibliografice".
"Aceste surse (un manual de management, un material intern elaborat în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie, «Raportul de activitate al Ministerului Public 2011» şi «Raportul privind activitatea desfăşurată pe perioada exercitării mandatului de procuror general 2006 - 2012», nu