Persoanele care beau cafea în perioadele în care stresul atinge cote maxime pot trece mai uşor peste perioadele solicitante. Cel puţin aşa susţin oamenii de ştiinţă, care precizează că persoanele care includ această băutură în dieta zilnică pot face mai uşor faţă stresului şi se pot concentra la mai multe activităţi în acealaşi timp.
Studiile recente au demonstrat cum cafeina dintr-o cană de cafea are efecte stimulatoare asupra funcţiilor cognitive, procesul de gândire fiind mai rapid, memoria mai bună şi atenţia sporită.
De asemenea, conform EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor), consumul a aproximativ 75 miligrame de cafeină este suficient pentru a simţi efectele benefice asupra atenţiei şi a timpului de procesare a informaţiilor.
O altă cercetare recentă a demonstrat şi cum acţionează cafeina asupra sistemului mental. Practic, cafeina activează acea parte a sistemului nervos central care îmbunătăţeşte capacitatea de memorare, respectiv cea a lobului pre-frontal.
Potrivit studiilor citate de Nescafe, un consum regulat de cafea determină combaterea oboselii resimţită de persoanele care lucrează pe timpul nopţii şi au tendinţa de a nu mai fi la fel de atenţi sau de a avea reacţii mai lente, iar efectul de vitalizare poate dura de la aproximativ 5 ore până la 7 ore.
Pentru a face faţă mai bine situaţiilor stresante, specialiştii recomandă ca, dincolo de cafea, putem include în alimentaţia zilnică şi peşte, multe legume şi fructe. În plus, este recomandat să luăm scurte pauze între activităţile pe care le avem de îndeplinit, să facem mişcare cel puţin 30 de minute zilnic şi să avem un somn odihnitor. Atenţia acordată organismului şi alimentelor consumate ne ajută să îmbunătăţim performanţa sistemului nostru mental şi ne ajută astfel să combatem stresul.
Potrivit experţilor, cafeaua solubilă 100% naturală, es