Muzeul din satul de baştină al lui Nicolae Sulac este închis de ani de zile pentru admiratorii regretatului rapsod. Autorităţile locale şi fundaţia condusă de fiica sa mai mare, Ioana, îşi dispută proprietatea.
După trecerea în nefiinţă a lui Nicolae Sulac, cei care l-au iubit au adunat bani pentru a deschide un muzeu în memoria marelui cântăreţ de muzică populară în satul său natal - Sadâc, raionul Cantemir. Casa memorială a fost ridicată pe locul în care a copilărit interpretul, după modelul locuinţelor ţărăneşti din acea perioadă. A fost clădită din chirpici, are pereţii văruiţi şi pragul din lut, fiind compusă dintr-o tindă şi două camere. Din 2006, când şi-a deshis uşile, aceasta urma să primească zilnic turişti şi să găzduiască, o dată la doi ani, un festival de muzică în memoria lui Sulac. Acum, însă, pe lângă gospodăria improvizată trec doar localnicii.
Oamenii din sat l-au iubit atât de mult, încât fiecare îi cunoaşte cântecele, chiar şi cei mai mici. Ilie Motârniuc a copilărit cu Nicolae Sulac. Deşi are 78 de ani, bătrânul îşi aminteşte în detalii acele vremuri grele. „Casa părintească a lui Nicolae Sulac era un bordei din lut. S-a dărâmat în timpul foametei. Tot atunci, i-au murit mama şi un frate. Taică-său i-a lepădat, iar copiii au ajuns la internat. Nicolae a umblat prin case de copii din Rusia şi Ucraina. După ce s-a întors din armată, a lucrat la Chişinău în construcţii. În timp ce clădea ziduri, cânta. Avea un glas tare frumos. L-a auzit cineva de la Conservator, aşa a ajuns să facă studii şi a dus faima republicii în toată lumea", povesteşte moş Ilie.
FĂRĂ MOBILĂ ŞI EXPONATE
Ajunşi la Sadâc, am întâlnit o echipă de muncitori care repara, pe ploaie, drumul ce duce spre localitate. Casa-muzeu era încuiată. Ne-a ajutat să intrăm Ion Gârnu, secretarul consiliului local. Cheile erau la o vecină. Cei care nu se adresează, însă, ca