Gradul de concentrare a pieţei de energie electrică din ţara noastră se situează încă la nivel mediu comparativ cu situaţia din alte state membre ale Uniunii Europene (UE), arată Raportul pentru 2012 asupra concurenţei în sectoarele cheie ale economiei naţionale, realizat de Consiliul Concurenţei (CC).
Deşi există mai mulţi producători, preţurile nu au fost complet liberalizate şi, pe lângă problemele concurenţiale de structură - reglementare şi bariere la intrarea pe piaţă - există un deficit de lichiditate, dar şi probleme privind comportamentul firmelor.
În acest sens, Consiliul Concurenţei are în derulare o serie de investigaţii privind contractele pe termen lung încheiate de "Hidroelectrica" şi posibilul abuz de poziţie dominantă al "CEZ Distribuţie", după cum se arată în raport.
* Concentrare pe unele pieţe din sectorul bancar
Deşi Banca Naţională a României (BNR) a reuşit să menţină stabilitatea sectorului bancar naţional, nefiind necesară intervenţia statului pentru salvarea unor instituţii financiare, aşa cum s-a întâmplat în alte state, faptul că gradul de concentrare a crescut pe unele pieţe din sectorul bancar ar putea influenţa negativ evoluţia concurenţei din sector, potrivit aceluiaşi raport.
În opinia BNR, sectorul bancar rămâne o zonă competitivă a economiei, atât în ceea ce priveşte crearea de depozite, cât şi acordarea de credite.
"Cererea solvabilă de credite nu a fost foarte mare în aceşti ultimi trei ani, iar băncile au trebuit să se reorienteze către alte zone", a declarat Bogdan Olteanu, vice-guvernatorul BNR, în cadrul conferinţei de lansare a Raportului CC, subliniind că acest sector se confruntă cu două provocări cu impact pe termen lung: restructurarea ca urmare a crizei şi asigurarea macro-stabilităţii financiare.
Înainte de a face construcţii pe termen lung, va trebui să alegem între consolida