Piaţa locală de utilaje de construcţii a stagnat în primele nouă luni ale acestui an, după ce în 2011 distribuitorii de profil anunţau creşteri chiar mai mari de 50% pentru numărul de utilaje vândute, scrie revista Business Construct.
"În acest moment piaţa de utilaje de construcţii se situează din punctul de vedere al volumelor la acelaşi nivel ca anul trecut. Contextul naţional şi internaţional, politic şi economic a avut o influenţă directă care se resimte în ultima parte a anului", spune Ana Nedelcu, marketing manager în cadrul Bergerat Monnoyeur.
Compania este distribuitorul în România al Caterpillar, unul dintre cei mai mari producători de utilaje de construcţii din lume. Bergerat Monnoyeur a avut anul trecut o cifră de afaceri pe piaţa locală de circa 161,6 milioane de lei (38,1 milioane de euro).
În 2011, piaţa de utilaje de construcţii a cunoscut un reviriment important, de peste 50%, pe fondul începerii mai multor proiecte de infrastructură în special rutieră, finanţate din fonduri europene. Aceasta după ce odată cu izbucnirea crizei, declinul de pe această piaţă a fost extrem de pronunţat: scădere de 80% în 2009 faţă de 2008.
Piaţa de utilaje de construcţii s-a ridicat anul trecut la 1.300 de unităţi, cu o valoare de 80-100 de milioane de euro, potrivit estimărilor din piaţă.
Sectorul de profil a fost susţinut, cel puţin în prima parte a anului acesta, de efervescenţa din domeniul infrastructurii rutiere, tendinţă care a început însă să piardă din elan în a doua parte a anului.
"Piaţa în primele luni ale anului 2012 a continuat trendul ascendent al sfârşitului de an 2011, pe fundalul proiectelor de infrastructură demarate şi al fondurilor europene. Modificările în structura bugetului pe final de an, dar şi al întârzierile la plată din ce în ce mai mari i-au făcut pe mare parte din clienţii noştri fie să amâne deciz