Mii sau chiar zeci de mii de elevi si profesori participa anual la un sistem menit sa „gadile” orgoliul, dar care aduce profituri frumusele unor „baieti destepti”. Industria concursurilor scolare este sustinuta direct de Ministerul Educatiei, fara al carui aviz nu s-ar putea intra in institutiile de invatamant.
Organizatorii unui concurs scolar au promis directorilor care inscriu minimum 100 de copii ca vor primi „un troller din fibra cu design modern”
Guvernul e complice Aproape ca nu exista parinte care sa nu fi scos macar o data din buzunar 10 lei pentru a-si inscrie copilul la un concurs scolar. „Racolarea” este facuta chiar in cadrul scolii de cadrul didactic care, de regula, colecteaza si banii. In cel mai rau caz, elevul primeste o diploma de participare cu care se poate mandri in fata familiei. Astfel de concursuri sunt intr-un an scolar de ordinul sutelor, la diferite materii, si se organizeaza numai cu girul ministerului. Printre organizatori se numara scoli, fundatii dar si edituri, iar accesul la banii elevilor se face printr-un sistem arborescent creat cu cumplicitate guvernamentala.
Nevoia de hartii In centrul acestor concursuri se afla, de fapt, nevoia de diplome si punctaje, nevoie impusa de Ministerul Educatiei. Putini stiu ca fiecare scoala primeste, periodic, un calificativ. In functie de acest calificativ, directorul unitatii de invatamant poate fi demis sau mentinut in functie. Pentru a compensa deficientele reale sau imaginare, scolile incearca sa puncteze la capitolul „activitati extrascolare”, iar prin intermediul diplomelor de participare sau de excelenta primite la concursuri, calificativul se poate imbunatati. Asa se ajunge ca directorii de scoli sa fie direct interesati ca elevii sa participe in numar mare la concursuri. „Unitatile scolare mai pot castiga carti, aparatura electronica sau chiar puieti