Deşi se numeşte „În derivă", serialul românesc produs de HBO îşi lansează din 5 noiembrie curajos la apă sezonul cu numărul doi. Marcel Iureş revine la meseria de psihoterapeut atipic, de data aceasta cu noi pacienţi. Unul dintre ei îi va da serios de furcă. Pacientul-problemă este interpretat de Victor Rebengiuc, cei doi super-actori români întâlnindu-se pentru prima dată într-un film.
Despre această întâlnire de gradul 3 Iureş-Rebengiuc, despre revenirea pe platourile de filmare şi mai ales despre ce face psihoterapia din om şi personajul doctorului Poenaru din actor, am vorbit şi noi cu Marcel Iureş.
Domnule Iureş, în primul sezon al serialului, doctorul Poenaru îşi cam pierduse credinţa în profesia sa. Cum a evoluat personajul în sezonul 2. Şi-a recăpătat credinţa în misiunea lui nobilă de psihoterapeut sau dimpotrivă?
M.I.: Sigur că neîncrederea lui a început să se adâncească. Dacă iniţial îşi pierduse încrederea în a face meseria de psihoterapeut aşa cum fusese învăţat, acum, Andrei Poenaru începe să aibă îndoieli şi dacă aceasta este cu adevărat o meserie. Orice om care evoluează şi ştie din ce în ce mai multe lucruri îşi pune şi mai multe întrebări. Un matematician care stăpâneşte matematicile superioare şi calculul probabilităţilor vrea la un moment dat să se întoarcă la abac. Are nostalgia abacului. În timp, în experienţa doctorului Poenaru se acumulează zaţ, se acumulează stereotipii, iar el vrea să se scuture de toate astea şi să o ia de la capăt. Devine, dacă vrei, el însuşi un bun subiect de psihanalizat. Dar în meseria asta nu merge să faci ce vrei tu. Există anumite limite deontologice. Şi nu merge să te retragi când vrei tu. Exact asta îi reproşase el în primul sezon partenerei. „Ce faci, domle, închizi prăvălia şi pleci că ai obosit? Nu merge aşa." Ei, exact asta păţeşte el acum.
Simte că nu-şi mai poa