Echipa de campanie a lui Barack Obama îşi revendică victoria cu cinci zile înaintea alegerilor prezidenţiale şi susţine că Mitt Romney nu mai poate câştiga având în vedere artimetica electorală, în timp ce republicanii persistă în a evoca un "entuziasm" care le-ar fi favorabil, relatează AFP.
Intimidarea adversarului? Tentative de a influenţa acoperirea mediatică? Sau chiar metoda Coué? Războiul psihologic intră în linie dreaptă în cadrul alegerilor în care fiecare tabără a mizat pe ambiţii, cariere şi sute de milioane de dolari.
Până în ziua scrutinului, Obama şi Romney vor parcurge cele nouă state care ar urma să determine rezultatul, aceasta fiind consecinţa unui sistem de vot universal direct care oferă importanţă disproporţionată teritoriilor care ar putea înclina balanţa de partea democrată sau republicană.
Ohio (nord) este cel mai important stat: niciun republican nu a reuşit să se instaleze la Casa Albă fără să obţină majoritatea în acest stat. Pentru Romney, care face campanie aici de câteva săptămâni, câştigarea acestui stat i-ar permite să îşi atingă uşor obiectivul de a câştiga cei 270 de "mari electori" necesari din totalul de 538.
Dar sondajele nu par să îi surâdă candidatului republican. Anchetele recente realizate de CNN, Time şi New York Times îl creditează la o diferenţă de cinci puncte în Ohio în spatele lui Obama, iar media realizată de site-ul RealClearPolitics (RCP) îl plasează cu 2,3 puncte faţă de preşedintele în exerciţiu.
Fostul guvernator de Massachusetts pare mai bine plasat în Florida şi Virginia. Fără Ohio, el ar trebui să câştige în aproape toate celelalte state cheie, între care Wisconsin, Nevada şi Iowa, unde Obama pare să domine.
Specialistul în statistici al New York Times, Nate Silver, îi acordă 79 la sută şanse lui Obama să obţină un al doilea mandat. "Sondajele la nivel naţional continuă să suge