„Schimbând atitudinea asta șmecheră, dar resemnată, chiar am putea deveni o poveste de succes” (Timpul).
Cotidianul „Adevărul” dezvăluie culisele unui nou caz judiciar din Republica Moldova ajuns la CEDO, cel al datoriei statului moldovenesc faţă de companiile româneşti pentru livrările de curent electric efectuate în anii 1998-2000. În 14 ani, suma datorată a crescut de la 32 de milioane de dolari la 47 de milioane de dolari (circa 575 de milioane de lei), iar o schemă pusă la punct de un grup de afacerişti din România şi Republica Moldova a dus la majorarea acesteia cu peste 50%, notează publicaţia. Din articol mai rezultă că Republica Moldova ar putea pierde procesul, ca urmare a unor decizii ale instanţelor de judecată din ţară, şi că autorităţile ar păstra o tăcere suspectă în jurul acestui caz.
La subiectul finanţării publice a partidelor politice, săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” a consultat opinia preşedintelui Comisiei Juridice a Parlamentului, Victor Popa: „Noi vorbim de corupţie în politică, de banii murdari din politică, de lipsa de transparenţă a acestor bani şi atunci, clar că trebuie să căutăm o soluţie. Dacă vom rămâne la condiţia de finanţare a partidelor doar din donaţii ne-clare, înseamnă că partidele nu vor mai putea exercita puterea în numele poporului, ci în numele celor care sunt cu banii... Noi trebuie să scăpăm de această dependenţă,” a explicat Victor Popa nevoia finanţării partidelor din buget.
„Ziarul de Gardă” i-a luat un interviu şi Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Italia, Aurel Băieşu, în problema unui eventual efect al regimului liberalizat de vize cu UE. Diplomatul crede că o astfel de decizie nu va prezenta un risc migraţional excesiv pentru UE, „ba chiar va avea şi aspecte pozitive, deoarece va plasa migraţia într-un cadru legal şi circular. „Cei ca