Valul de răceli şi gripe care se apropie, pe fondul schimbărilor bruşte de temperatură, poate fi „combătut” și cu alimente ori condimente pe care cu siguranță le aveți în casă. Sursa: SHUTTERSTOCK
Substanţele conţinute în ceapă şi usturoi, alături de vitaminele pe care le găsim în fructe şi legume sunt aliaţi de nădejde ai sistemului imunitar şi pot fi folosite pentru tratarea primelor simptome de gripă şi răceală. Medicii au şi alte sfaturi pentru cei care doresc să facă faţă cât mai bine sezonului rece.
1. ALIMENTAŢIA: GRĂSIMI DIN NUCI ŞI PEŞTE
Cea mai la îndemână şi mai eficientă metodă pentru întărirea sistemului imunitar este alimentaţia sănătoasă. Fructele şi legumele care se găsesc din belşug în această perioadă conţin numeroase vitamine care întăresc funcţiile de apărare şi de autovindecare ale organismului. De asemenea, în perioadele reci, organismul are mai multă nevoie de alimente bogate în grăsimi care stochează energia şi reprezintă un factor imunostimulator împotriva frigului. Regimul de 14 zile care ţine departe gripa
,,Iarna poftim după gras pentru că grăsimile sunt cel mai bun combustibil pentru a ne apăra de frig. Grăsimile sănătoase le găsim în peşte, nuci şi seminţe oleaginoase’’, ne-a explicat expertul în nutriţie Corina Zugravu.
2. CONDIMENTELE ANTI-RĂCEALĂ
O altă categorie de alimente care conţin substanţe active foarte puternice cu efect antibacterian şi antiviral sunt condimentele şi alimentele iuţi, care încălzesc organismul. Printre acestea, ceapa şi usturoiul care dacă sunt consumate de cel puţin 3-4 ori pe săptămână oferă o protecţie sporită împotriva viruşilor gripei. ,
,Categoric, o persoană care consumă ceapă şi usturoi este mult mai protejată împotriva gripei şi răcelii, decât o persoană care nu consumă, pentru că aceste două alimente acţionează foarte bine antibacterian şi antivial’’, spune Gabri