Mii de cai au dispărut din evidenţele medicilor veterinari vrânceni. Mafia traficanţilor de carne de cal, pe care o vând pretinzând că este de vită, este motivul pentru care cabalinele dispar cu miile. Medicii veterinari spun că în câţiva ani samsarii de cai nu vor mai avea ce vinde.
Numărul cabalinelor folosite în special pentru tracţiune scade de la an la an. Principalul motiv, potrivit medicilor veterinari, este interesul crescut al samsarilor de cai de a vinde carnea de cal în locul celei de vită. Câştigurile sunt considerabile, ţinând cont de faptul că un cal viu se vinde cu câteva sute de lei, iar o bovină cu câteva mii de lei. Mai grav este că pusă pe tarabă, carnea de cal nu se poate deosebi de cea de vită pentru că aspectul este izbitor de asemănător. „Se ştie că în special în zona Homocea există persoane care se ocupă cu sacrificarea cailor pe care apoi îi vând. Nu sunt abatoare autorizate. Sunt foarte bine organizaţi şi chiar dacă au făcut şi puşcărie unii dintre ei, ceilalţi din familie care au rămas s-au ocupat în continuare de acelaşi lucru, pentru că acesta este mijlocul lor de existenţă. În câţiva ani acest lucru se va stopa pentru că nu vor mai fi cai de tăiat”, ne-a declarat medicul Doru Calistru, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).
Potrivit acestuia, pe tarabele pieţelor această carne de cal nu prea ajunge pentru că odată pusă la vânzare este verificată de medicul veterinar de circumscripţie sanitar veterinară. În schimb, sunt interesate de această carne de cal, marile unităţi procesatoare de carne, care o folosesc la producerea mezelurilor. Vândută fără acte, la negru, aceasta este mult mai ieftină decât dacă s-ar comercializa legal, pentru că în acest fel se evită plata taxelor şi a impozitelor. „Se vorbeşte de o reţea care este bine organizată. Carnea se transportă noa