Un stat cu structuri corupte, aflat încă sub tutelă, Kosovo e țara ce primește cel mai mare ajutor financiar UE raportat la locuitori.
Curtea de Conturi a Uniunii Europene a dat o grea lovitură atât pretentiilor guvernului din Kosovo de a conduce o țară suverană, care merită să își obțină curând deplina independență, precum si celor ale UE de a participa eficace la consolidarea statului de drept in această fostă provincie a Serbiei aflată sub tutelă internaţională.
Raportul realizat de Curtea de Conturi si facut public săptămâna aceasta critică atât autoritățile kosovare, cât și ineficiența europeană. Prezentînd raportul, principalul coordonator, Gijs de Vries, a avut cuvinte neobișnuit de dure pentru autoritățile de la Priștina, spunînd textual că acestea „nu acordă suficientă prioritate statului de drept", în vreme ce „UE ar trebui să sprijine acest lucru mai activ".
Sub formule se ascunde exasperarea auditorilor în urma descoperirii unui adevărat dezastru financiar in cadrul misiunii europene din Kosovo Eulex și a unor extinse rețele de corupție în micul stat aflat încă sub tutelă. In cei patru ani acoperiți de audit, 2007 - 2011, UE a cheltuit în Kosovo aproape 700 de milioane de euro fără a produce vreun rezultat vizibil în funcționarea justiției și a poliției, sau în protejarea minorităților.
Cum misiunea Eulex în Kosovo a fost prelungita pînă in 2014, se va ajunge foarte repede la un miliard de euro turnat în rețelele corupte dintr-o țărișoară de două milioane de locuitori, care a devenit astfel țara ce primește cel mai mare ajutor financiar din partea UE raportat la numărul de locuitori. Cu totul, din 1999 încoace, UE a alocat Kosovo peste 2,5 miliarde euro.
Corupția rămâne însă generalizată, poliția neputincioasă sau la rândul ei coruptă, iar mafiile din Kosovo funcționează fără mari opreliști pînă