În Franţa joi este sărbătoarea tuturor sfinţilor, o sărbătoare importantă în calendarul catolic. O ocazie pentru mediile de informare de a aborda sub diferite unghiuri problema morţii şi a raporturilor pe care lumea modernă le are cu... moartea.
Catolicii celebrează astăzi cam 7000 de sfinţi, dar în paralel acestă sărbătoare este una în care credincioşii, dar şi necredincioşii, sunt invitaţi să se gîndească şi chiar să facă un gest faţă de cei care le-au fost apropiaţi şi care sunt decedaţi. În acest context numeroşi specialişti analizează comportamentul francezilor faţă de rudele sau prietenii lor decedaţi iar concluziile sunt extrem de interesante. În cotidianul Le Figaro un eseist deplînge de exemplu faptul că nu există încă în Franţa, republică laică, un ritual social legat de moarte. Altfel spus o ceremonie laică, deşi există şi excepţii, mai precis în cazul marilor personalităţi care au parte de funeralii naţionale. Robert Rochefort, autorul articolului intitulat "Ambiguităţile noastre în faţa morţii" consideră că acest lucru este o urgenţă. "Trăim într-un timp, spune el, în care oamenii sund obsedaţi de reuşita în viaţă dar îşi doresc şi o.. moarte reuşită".
Dacă ar fi să ne luăm după cifrele publicate de diverse instituţii de sondaj, francezii au grijă de momentul morţii, agenţiile funerare nu sunt afectate de criză şi s-ar părea că în jur de 3 milioane de persoane au în acest moment contracte semnate pentru organizarea momentului final, cel al morţii. Agenţia France Presse informează în context că 49 la sută dintre francezi preferă incinerarea în timp ce numai 27 optează pentru înhumare.
Cu ocazia acestei sărbători a tuturor sfinţilor unele edituri au publicat diverse cărţi "instructive” cum ar fi una numită “Mică antologie despre cum să ai o moarte reuşită”. Poate că titlul sună puţin macabru dar cartea este scrisă de un adevărat ist