Uraganul Sandy şi-a făcut intrarea în istoria celor mai costisitoare furtuni îndreptându-şi puterea distructivă mai ales asupra New Yorkului, cel mai populat oraş american, unde a paralizat activitatea de pe Wall Street timp de două zile, ceea ce nu s-a mai întâmplat de 100 de ani, şi a provocat metroului cele mai mari pagube din istoria de 108 ani a sistemului. Cei mai pesimişti analişti estimează pagube totale de 50 miliarde dolari, provocate de inundaţiile masive, incendii, vântul puternic şi pene de curent, dar ei sunt liniştiţi în privinţa impactului general asupra economiei, cea mai mare a lumii. Încet, zonele calamitate încearcă să revină la normal, bursele nu doar că şi-au reluat activitatea, dar au şi debutat cu creşteri, iar analiştii îşi concentrează atenţia pe partea pozitivă a dezastrului, stimulul pe care-l vor oferi economiei şi pieţei muncii eforturile de reconstrucţie.
Efectul pozitiv multiplicator al eforturilor de reconstrucţie ar putea fi de cinci, spune Frank Holmes, director general la US Global Investors. Astfel, la pagube de 20 de miliarde de dolari, impulsul dat economiei de cheltuieli şi activitate ar echivala cu 100 de miliarde de dolari, scrie CNBC.
"America ştie să-şi revină şi îşi va revigora economia. Dacă guvernul a promis proiecte de infrastructură, apare efectul de multiplicare datorită căruia fiecare dolar investit va aduce o valoare de patru până la şase ori mai mare. Partea pozitivă se va vedea mai ales anul viitor", a afirmat Holmes.
Datele îi dau dreptate analistului. Economia a încetinit în trimestrul care a urmat uraganului Katrina, cel mai distrugător din istoria SUA, dar şi-a revenit rapid.
Efectele pozitive vor fi cel mai vizibile la constructorii de locuinţe, companiile de inginerie, furnizorii de materiale de construcţii şi producătorii de bunuri de folosinţă îndelungată. @N_P