În prezent doar două bănci din Republica Moldova au acţionari din zone offshore, a anunţat Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.
Dorin Drăguţanu a precizat că şi în prezent cota firmelor offshore în capitalul instituţiilor financiare nu este una semnificativă, iar măsurile ce urmează a fi aplicate, dacă se adoptă o legislaţie nouă în privinţa structura acţionarilor vor elimina aceste companii din capitalul băncilor.
În opinia, guvernatorului problema nu este în firmele offshore "ci în proprietarii nominali", în spatele cărora se ascund adevăraţii beneficiari.
"Dorinţa noastră este ca clienţii băncilor să ştie cine sunt proprietarii reali", a afirmat Dorin Drăguţanu.
Guvernatorul a explicat că aceste măsuri vor scoate în evidenţă adevăraţii proprietari ai băncilor, astfel permiţând clienţilor să evalueze riscurile implicate odată cu intrarea într-o relaţie contractuală cu aceste bănci.
Proiectul de modificare a legislaţiei ce va interzice entităţilor offshore să apară în capitalul băncilor se află în prezent la Ministerul Finanţelor, iar întârzierea adoptării acestuia se datorează unor dificultăţi de ordin tehnic, susţine Guvernatorul BNM.
Banca Naţională cere mai multă transparenţă
Un proiect de lege promovat de BNM prevede trei modificări esenţiale la Legea privind instituţiile financiare. Astfel, băncile şi acţionarii acestora vor fi stimulaţi să-şi declarare deschis proprietăţile mobiliare, netransparenţa fiind sancţionată - prin amenzi, blocarea unor drepturi cum ar fi cel de vot, dreptul de a convoca adunarea generală a acţionarilor sau de a include subiecte pe agenda reuniunii.
O altă modificare vizează răspunderea acţionarilor pentru publicarea sau prezentarea informaţiilor despre anumite tranzacţii bancare. BNM intenţionează să aplice în legislaţie şi noţiunea de „beneficiar final" al pachetelo