Imaginea omului preistoric care targe dintr-o bucata de carne de bizon pare sa nu fie o legenda, desi nici aceasta nu este realitatea.
Analiza chimica a ramasitelor unor oameni preistorici arata ca acestia mancau rar carne. Jurnalului American de Antropologie Fizica a publicat o serie de concluzii ale unor analize care arata ca oamenii preistorici consumau in primul rand peste si carne slaba, dar si ca erau mari consumatori de fructe si seminte.
Pentru a stabili cu precizie ce mancau oamenii preistorici, arheologii au facut o serie de analize care au urmarit nivelul de azot, element care indica o alimentatie bazata pe proteine de origine animala, in conditiile in care proteinele animale sunt singurele care contin in molecula lor azot.
Evaluand ecosistemul in care traiau oamenii preistorici ale caror diete au fost analizate de arheologii nutritionisti s-a putut reconstitui, prin analiza izotopilor de azot din oasele fosilizate, in linii mari, dieta omului preistoric, scrie livescience.com . Pentru a face studiile credibile cercetatorii au luat ca martori oameni din prezent stabilind exact concentratiile de azot radioactiv acumulate ca urmare a alimentatiei.
Analizele au dus la concluzia ca circa 40-60% din proteine erau de origine animala, iar omul preistoric de acum 12.000 de ani isi asigura circa 40-50% din proteine din surse animale. Oamenii aveau o dieta foarte asemanatoare cu cea a fermierilor din India sau China, iar vanatorii-culegatori din perioada paleolitica mancau chiar si mai putina carne decat atat.
Concret aceasta inseamna ca oamenii preistorici mancau carne, dar nu in fiecare zi, iar hrana lor nu depindea in principal de carne, existand un echilibru foarte bun intre proteine de origine animala si cele vegetale in dieta lor.
Cercetarea demoleaza dintr-o data doua mituri. Omul preisto