Producătorii de preparate din carne intenţionează să majoreze preţurile, până la Sărbătorile de Crăciun, cu 10%, după ce materia primă, dar şi utilităţile s-au scumpit, potrivit lui Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).
Potrivit domniei sale, din septembrie 2011 în septembrie 2012, preţul cărnii a crescut cu 24%, condimentele s-au scumpit cu 4,5%, ambalajele cu 4% etc. În acest condiţii, producătorii de preparate din carne au scumpit produsele cu 15%, în ultimele luni.
Unii producători au fost mai competitivi şi au rezistat în piaţă, fără să facă, însă, profit, iar alţii funcţionează pe pierdere şi au datorii, a mai spus Radu Timiş, care este şi reprezentantul companiei "Cris-Tim".
"Oamenii au mai puţini bani în buzunar, deci cumpără mai puţin, TVA este ceea ce determină ca marea majoritate a consumatorilor să se ducă în zona produselor ieftine, şi atunci mâncăm mai puţin, mai ieftin şi mai puţin sănătos".
Domnia sa a adăugat: "Noi vom încerca să mărim preţul cu 10%. Nu vrem, dar ne obligă situaţia, dacă materia primă este mai scumpă şi se anunţă în fiecare săptămână scumpiri. Nu ştim, însă, dacă piaţa va suporta majorările de preţ. Noi vom face tot ce se poate ca să rămânem în viaţă şi să ne putem vedea şi la anul".
Şi carnea de porc s-ar putea scumpi până la finalul anului, cu până la 15%, după cum a declarat, ieri, Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), care a adăugat: "În România, în apropierea Sărbătorilor de Iarnă, se taie trei milioane de porci în fundul curţii. Şi atunci se dereglează piaţa în mod direct. Probabil că preţurile la aceşti porci pe care îi taie ţăranii vor fi, ca în fiecare an, mai mari decât cele cu care vindem noi la ora actuală".
Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), susţine că mulţi c