Judecătorii CCR discută joi sesizarea PDL referitoare la "neconstituţionalitatea" - spun pedeliştii - hotărârii Senatului de înfiinţare a comisiei de anchetă privind abuzurile semnalate în activităţile desfăşurate de autorităţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie.
Curtea a comunicat pe 19 octombrie că va dezbate în şedinţa din 1 noiembrie contestaţia pedeliştilor care au atacat Hotărârea Senatului nr. 38 din 8 octombrie de înfiinţare a comisiei de anchetă.
În data de 8 octombrie, liderul PDL, Cristian Rădulescu, anunţa că partidul său va ataca la CCR decizia Senatului. "Pentru ca această comisie să fie înfiinţată trebuie supusă votului Senatului. PDL nu o să intre în această capcană şi nu o să ne desemnăm membri. Această comisie ar încălca principiile democratice şi constituţionale. Ni se propune ca noi, Legislativul, să intrăm peste Ministerul Public. O vom contesta la CCR. Nu vom participa la vot şi nu vom desemna colegi de-ai noştri în comisie", susţinea Rădulescu.
Senatul a adoptat atunci, cu 59 de voturi pentru şi trei abţineri, proiectul de hotărâre privind înfiinţarea comisiei de analiză privind activitatea desfăşurată de autorităţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Comisia ar fi trebuit să fie formată din 11 membri, dar grupul PDL a decis să nu desemneze niciun senator şi s-a retras de la vot.
Potrivit solicitării de înfiinţare, această comisie nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci urmăreşte să verifice sesizările cetăţenilor şi autenticitatea lor, să ia în considerare "posibilele fapte ilicite" ale procurorilor şi să facă lumină în această chestiune prin audierea cât mai multor votanţi nemulţumiţi de modul cum au fost făcute cercetările de către poliţie, DNA şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de