În pofida planurilor meticuloase, a strategiilor bine puse la punct, a sondajelor, reclamelor şi eforturilor de încurajare a participării la vot, alegerile din SUA ar putea avea un rezultat confuz şi neconform cu aşteptările sau pronosticurile. Sondajele îi arată pe Barack Obama şi Mitt Romney atât de aproape unul de celălalt în ultima săptămână de campanie, încât cele două tabere iau în calcul şi cele mai ciudate posibilităţi. Uraganul Sandy le-a arătat şi că democraţia nu este sub controlul lor, scrie New York Times.
"Bineînţeles că noi credem că, cu cât participă mai mulţi oameni la alegeri, cu atât mai bine. Însă cei 50 de milioane de oameni din calea furtunii au probleme mai urgente şi mai serioase decât politica. Va trebui să aşteptăm şi să vedem impactul uraganului", a spus David Axelrod, responsabil cu campania preşedintelui Obama.
Furtuna a făcut ca ambii candidaţi principali să renunţe la vizitele de campanie. Cu mai puţin de o săptămână până la ziua alegerilor, Obama va fi nevoit să joace şi rolul de preşedinte pe timp de criză şi cel de candidat. Acest lucru i-ar putea fi benefic sau ar putea să-l dezavantajeze, în funcţie de cum percep alegătorii performanţa sa. Obama are astfel şansa să demonstreze că şi-a învăţat lecţiile date de uraganul Katrina şi că poate fi un lider pe timp de criză. Romney este văzut deja ca un personaj negativ. Republicanul a ignorat întrebările reporterilor legate de unele comentarii în care spunea că va tăia fondurile Agenţiei Federale de Gestionare a Situaţiilor de Urgenţă, care conduce operaţiunile de salvare în caz de calamitate, potrivit Thomson Reuters.
Furtuna riscă însă să distragă atenţia publicului de la eforturile ambelor partide de a-şi prezenta argumentele finale. Votul anticipat, pe care s-a bazat preşedintele Obama pentru a-şi îmbunătăţi şansele realegerii, va fi probabil oprit în unele zone de