Senator aproape fără întrerupere, de la Revoluţie încoace, Sergiu Nicolaescu nu dă semne că ar vrea să renunţe la rolul de actor politic de prim rang, fiindcă mai are multe proiecte de realizat. Despre roluri, actori şi, mai ales, despre regizori, am stat, recent, de vorbă cu acest patriarh al cinematografiei româneşti, care a dat luptele cu săbii pe duelurile verbale din Parlament.
R: Regizorul „loviluției din decembrie” merita un Oscar?
Sergiu Nicolaescu: Ca să spunem adevărul, au fost mai mulţi regizori! A fost o coproducţie, dar regizorii n-au ştiut de la bun început că filmează împreună! Cei mai mulţi dintre ei n-aveau habar unii de alţii! Actorii principali au fost însă românii! La baricada de la Inter, de pildă, în seara de 21 decembrie eu am recunoscut minimum cinci-şase securişti. Departe de mine gândul de a spune că toţi de acolo erau securişti, dar era clar că au fost infiltraţi acolo. Ca un amănunt curios, spre deosebire de ceilalţi prezenţi acolo, ei purtau geci sau scurte viu colorate. De ce această grijă pentru detalii? Pentru că revoluţionarii ucişi la baricadă au fost împuşcaţi de undeva de sus, dintr-o clădire a Securităţii, iar trăgătorii care i-au împuşcat au avut grijă, evident, să nu tragă în oamenii lor, uşor de recunoscut după acele geci colorate. Deci, eu cred că episodul baricadei de la Inter a fost iniţiat şi de Securitate!
R: I-ați interpretat pe Mircea cel Mare și pe Carol I. Credeți că după 1990 ar fi fost mai bună pentru România o „coproducție româno-germană”, cu un rege, decât una „româno-rusă”, cu un președinte?
S.N.: Nici vorbă! Carol I, creatorul României moderne, a fost singurul din dinastie care a fost neamţ autentic şi s-a comportat ca un neamţ, aducând la noi în ţară exact ceea ce aveam noi nevoie. Tot ce a urmat după Carol e foarte slab… Şi Carol al II-lea, şi Mihai…
R: Cine e cel mai bun actor de