În sectorul românesc de retail avem preţuri la alimente mai mici decât înalte ţări europene, acestea situându-se sub media inflaţiei, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei(CC).
'Sectorul de retail alimentar e un sector de care suntem mulţumiţi şi unde vedem preţuri mai mici decât în alte ţări europene. Preţurile la alimente sunt sub inflaţia generală. În momentul de faţă vedem o creştere a preţurilor, fenomen pe care îl monitorizăm. Piaţa se menţine dinamică, existând un număr semnificativ de competitori care îşi extind activitatea. Îmbucurător este faptul că majoritatea recomandărilor Consiliului Concurenţei au fost preluate, propunerile legislative cu impact anticoncurenţial fiind respinse', a afirmat Chiriţoiu.
Potrivit Raportului 'Mediul concurenţial românesc - evoluţii în sectoare esenţiale 2012', lansat, joi, de către Consiliul Concurenţei, în ceea ce priveşte sectorul de retail din România, 'majoritatea produselor alimentare de bază sunt achiziţionate, de către marii retaileri, de la furnizori români', în timp ce 'fructele şi legumele sunt achiziţionate, în general, de la furnizori externi', deşi acestea sunt relativ mai scumpe decât cele din ţară.
Pe lista concluziilor enunţate în raportul citat se regăsesc, printre altele, ascensiunea mărcilor proprii ale retailerilor pe segmentul alimentar şi menţinerea unei pieţe dinamice cu un număr semnificativ de competitori care îşi extind activitatea.
Consiliul Concurenţei organizează, joi, conferinţa cu tema 'Concurenţa în sectoare cheie ale economiei româneşti', în cadrul căreia lansează spre dezbatere publică Raportul 'Mediul concurenţial românesc - evoluţii în sectoare esenţiale 2012'.
La eveniment participă, printre alţii, Dan Nica - ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţiona