Anchetă de proporţii a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Procurorii au audiat ieri o sută de persoane, între care angajaţi ai sistemului bancar şi ai Ministerului Economiei, într-un caz de fraudă bancară estimată la 22 de milioane de euro. Anchetatorii au făcut percheziţii la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţile acestora în Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.
Învinuiţii sunt acuzaţi că ar fi folosit documente falsificate pentru a obţine credite bancare garantate de stat pentru finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje. Societăţile comerciale controlate de liderii grupării ar fi fost ajutate de angajaţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
Gruparea din Călăraşi
Potrivit DIICOT, liderul reţelei este Ruse Daniel, din Călăraşi, care în perioada 2010-2012 a realizat împreună cu membrii grupului infracţional organizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.
Procurorii precizează că grupul infracţional era specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor. Surprinzător este că activitatea ilegală ar fi fost susţinută de Aurel Şaramet, în calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, şi de Claudiu Cercel, vicepreşedinte BRD. Banca Comercială Română şi CEC Bank sunt implicate şi ele în această fraudă de proporţii.
Trei angajaţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) contribuiau la furnizarea de documente false care să justifice utilajele ce ar fi urmat a fi finanţate cu banii din creditele cu ga