Producătorii din preparate de carne vor încerca să majoreze preţurile cu circa 10%, în preajma Sărbătorilor, însă există posibilitatea ca acest lucru să nu se poată realiza din cauza puterii scăzute de cumpărare a populaţiei, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Radu Timiş.
'Producătorii vor încerca să majoreze preţurile, pentru că ei cumpără carne mai scumpă. Într-un singur an, preţul la carne a crescut cu 24% la materia primă. Noi vom încerca să mărim preţul, însă posibilitatea de a face acest lucru este foarte mică, pentru că, puterea de cumpărare fiind scăzută, oamenii nu vor avea bani să plătească acel lucru. În loc să cumpere un kilogram de mezel omul va cumpăra jumătate', a explicat el în conferinţa 'Industria Cărnii'.
Radu Timiş a ţinut să sublinieze că producătorii nu doresc să crească preţurile, dar sunt obligaţi de creşterea preţurilor la materia primă, la gaze, benzină, motorină etc.
'Noi nu vrem să mărim preţurile, ci ne obligă piaţa. Dacă eu cumpăr materia primă mai scumpă şi se anunţă din nou mărire de preţuri, iar noi în fiecare săptămână negociem preţul cărnii, sigur că da, cred că undeva cu 10% vom încerca să mărim preţul, dar nu ştiu dacă vom reuşi, pentru că ai două opţiuni: nu mai vinzi sau rămâi în piaţă. Noi vom face tot ce se poate să rămânem în piaţă şi să putem să ne vedem şi la anul. Dacă înainte aveam planuri pe cinci ani, pe trei ani, pe doi ani, acum ne gândim ce se va întâmpla şi câţi dintre noi vor mai exista anul viitor pe piaţă', a spus acesta.
Preşedintele ARC a explicat că în sectorul de procesare a cărnii, în perioada septembrie 2011 - septembrie 2012 preţul cărnii a crescut cu 24%. În plus, a crescut cu 4% preţul la ambalaje, cu 4-5% cel al condimentelor, cu 29% 'tot ce înseamnă maţ natural'. La toate acestea s-au adăugat majorările de tarife la energie