Principalul efect al sezonului rece asupra pielii este uscarea pielii denumită medical xeroză cutanată. Xeroza cutanată poate varia ca manifestări de la descuamare excesivă, aspect tern, lipsa de elasticitate, senzaţia inconfortabilă de “a ţine”, senzaţia de asprime la atingerea zonei până la apariţia senzaţiei de mâncărime (prurit), înroşire, eczematizare, fisurare şi agravarea unor dermatoze preexistente (dermatită atopică, eczemă asteatozica, psoriazis).
E mai frecvenţă şi severă la copii şi vârstnici, la pacienţii cu diabet, afecţiuni renale, hipotiroidie. Cele mai expuse zone sunt faţa, buzele, extremităţile (mâini, picioare, gambe, antebraţe). Formele uşoare sunt uşor de controlat de către pacient dar formele cronice, severe sau complicate prin apariţia unor dermatoze specifice pielii uscate necesită o evaluare făcută de dermatolog.
Ce putem face pentru a combate uscarea pielii în sezonul rece ?
Folosiţi apă caldă nu fierbinte şi limitaţi durată băii sau duşului. Apa fierbinte şi duşurile sau băile lungi îndepărtează stratul lipidic protector al pielii responsabil pentru menţinerea apei la nivelul epidermului deci limitaţi durata duşului sau băii la mai puţin de 15 minute folosind apă cu o temperatură mai scăzută.
Evitaţi săpunurile dure, antiseptice, foarte parfumate. Se preferă folosirea unor săpunuri, geluri de duş sau alte soluţii de curăţare a pielii moi, protectoare, care conţin şi uleiuri sau principii hidratante în compoziţie. E posibil să fie nevoie să se experimenteze cu mai multe produse înainte de a găsi cea mai potrivită opţiune.
Folosiţi un umidificator. Aerul cad, uscat din locuinţe poate agrava predispoziţia de a avea pielea sensibilă. Umidificatorul restabileşte nivelul umidităţii din aerul din locuinţe.
Alegeţi haine din materiale “prietenoase” cu pielea. Fibrele naturale, cum sunt bumbacul şi mătasea