O treime din marile companii din România au terminat 2011 pe pierderi
Principala problemă a societăţilor de stat este numărul foarte mare de angajaţi
În dreptul privaţilor pierderile au fost cauzate de un management defectuos
Ne apropiem de finalul anului 2012 şi vom avea ocazia să aflăm, din raportările companiilor, dacă au reuşit să înveţe din greşelile trecutului. În 2011, potrivit fondatorului companiei de consultanţă Orenstein, Ostro & Associated Group, Dan Orenstein, lipsa de performanţe financiare a unor companii mari din România a fost cauzată de un set greşeli, pe care administratorii lor le-au făcut.
Probleme au fost atât în dreptul companiilor de stat, cât şi în dreptul privaţilor. Cauzele, însă, diferă. În cazul societăţilor de stat, principala problemă este reprezentată de un cost uriaş cu personalul. De cealaltă parte, firmele private care au pierdut bani în 2011 s-au confruntat cu alte probleme, care au ţinut de un management defectuos şi de lipsa de viziune a administratorilor.
Greşeli de management flagrante, incapacitate de adaptare la noul context economic de după criză, scăderea pieţei pe care activează - iată numai câteva dintre cauzele pentru care aproape o treime din companiile de top ale României au înregistrat pierderi în 2011. Interesant este însă faptul că, potrivit lui Dan Orenstein, expert în finanţe şi fiscalitate, care a studiat cifrele acestor companii, disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, companiile conduse de antreprenori au avut şi cea mai mică rată a pierderilor. "Am luat ca referinţă topuri publice şi apoi am consultat cifrele de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Din 304 cele mai mari companii şi bănci din România, 27,6% au înregistrat pierderi în 2011. Dintre aceste companii pe pierderi, nouă sunt de stat şi 73 private - iar dintre acestea, numai trei sunt conduse de antre