Recenta licitaţie pentru alocarea spectrului de frecvenţă, model de transparenţă şi nediscriminare pentru alte licitaţii de profil, va contribui, prin găzduirea unor operatori virtuali de către cei trei mari operatori, la relansarea concurenţei din sectorul telecomunicaţiilor, a declarat, ieri, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Dan Nica, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Concurenţei.
"Lansarea serviciilor de tip 4G va avea un impact uriaş în ceea ce priveşte investiţiile în sector, la fel cum a avut şi incurajarea investiţiilor pe termen mediu şi lung", a spus domnia sa.
Ministrul Dan Nica şi-a exprimat, însă, speranţa că nu se va merge într-atât de departe cu competiţia în telecom încât să nu mai existe resurse pentru investiţiile de capital şi nevoia de acces la noile servicii să fie pusă în pericol.
Pentru a veni în sprijinul operatorilor, a fost adoptată legea privind infrastructurile telecom, potrivit căreia dezvoltarea în comun a infrastructurii telecom se va putea face fără aviz.
Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Telecomunicaţii (ANCOM), prezent la acelaşi eveniment, a spus că operatorii locali vor putea lansa serviciul 4G începând cu a doua jumătate a acestei luni, după ce instituţia va adopta un proiect de decizie aflat, în prezent, în dezbatere publică.
Conform unui proiect de decizie al ANCOM, operatorii care deţin licenţe de utilizare pentru benzile de 900 MHz şi 1.800 MHz (Orange, Vodafone şi Cosmote) vor putea oferi şi servicii de comunicaţii 4G prin intermediul tehnologiilor LTE sau WIMAX în aceste frecvenţe.
De asemenea, al patrulea operator de pe piaţă, RCS&RDS, va putea oferi servicii de acest tip după începerea perioadei de valabilitate a licenţei pentru spectru în banda de 900 MHz, câştigată in urma licitaţiei din acest an.
Începând din 201