Cetăţenii români care consideră că au fost anchetaţi abuziv de procurori în legătură cu referendumul din 29 iulie pot depune plângeri în scris la Senatul României. Senatorii au undă verde să ancheteze abuzurile procurorilor.
Sesizarea PDL, respinsă de CCR
CCR a respins sesizarea PDL privind hotărârea nr. 38/2012 a Senatului de constituire a comisiei parlamenare speciale de anchetare a abuzurilor procurorilor în aşa-zisul dosar „Referendumul”. Drept urmare, senatorii au dreptul să ancheteze abuzurile şi să transmită organelor în drept cine sunt procurorii care şi-au depăşit atribuţiile şi să ceară audierea, judecarea şi sancţionarea lor de către CSM. Nu este încă foarte clar - acest aspect se va cunoaşte după ce va fi publicată în Monitorul Oficial motivarea deciziei CCR - dacă senatorii vor putea să cheme la comisie şi procurorii care apar în plângerile cetăţenilor.
Ce trebuie să facă românii care consideră că au fost anchetaţi abuziv
Cetăţeni care consideră că au fost anchetaţi abuziv de către procurori, inclusiv de cei de la DNA, trebuie să trimită plângeri în scris la secretariatul Comisiei juridice a Senatului, personalul de aici ţinând şi secretariatul comisiei. În respectivele plângeri, fiecare cetăţean trebuie să relateze amănunţit cum s-a derulat ancheta în ceea ce-l priveşte, să menţioneze numele procurorului sau procurorilor, ale poliţiştilor sau ale celorlalte persoane care au intrat în contact. Dacă cetăţeanul care depune plângere nu cunoaşte numele celor care l-au anchetat, nu este o problemă, pentru că există şi alte mijloace de identificare a celor care au efectuat anchete. Se pot adresa comisiei atât persoanele care au fost anchetate la domiciliu, pe stradă în localitatea în care domiciliază sau care au fost anchetate la sediile DNA sau ale parchetelor (procuraturilor) teritoriale.
Cetăţenii care se consideră că au fost a