România este singura ţară din lume unde averea medie pe familie a scăzut, în ultimul an, cu mai mult de 30. Averea familiilor din România s-a prăbuşit la nivelul a două treimi din valoarea pe care o avea anul trecut, arată studiul Institutului de Cercetare al Credit Suisse.
Dacă constatăm că toată europa este mai săracă – oare cu ce ne încălzim? Asta s-a întâmplat – pe de o parte – din cauza deprecierii leului, iar pe de altă parte, din cauza prăbuşirii preţurilor la imobiliare (ţara noastră este una de proprietari de imobile). Suntem urmaţi, la mare distanţă, de Ungaria – cu o scădere de 26% a bogăţiei medii ce revine fiecărei gospodării, apoi de spanioli – cu o diminuare de 18%.
Printre primii 14 pierzători la capitolul bogăţia gospodăriilor, se numără 12 state europene (cele mai multe din zona euro) şi doar 2 ţări de pe alte continente: India şi Africa de Sud.
Printre câştigători nu se află niciun stat european. Cel mai mult au crescut averile familiilor din Columbia (cu 16%), Algeria, China, Statele Unite şi Japonia.
În cifre absolute, cele mai mari sume au pierdut familiile din statele bogate şi cu populaţie mare ale Europei: Franţa, Italia şi Germania.
Din cauza crizei economice şi a frământărilor sociale, Italia, Franţa şi Germania au rămas fără sute de mii de milionari, dar în procente din populaţie, Danemarca este ţara care pur şi simplu s-a prăbuşit la acest capitol: a pierdut aproximativ 179.000 de milionari în dolari, la o populaţie de 5,4 milioane de persoane. În România, trendul a fost acelaşi. Scăderea averilor din „Top 500 Forbes“ este mai spectaculoasă din cauza că o mare parte din averea milionarilor din top era investită în imobiliare, iar preţurile, în special la terenuri, se duc în jos.
Elveţia este singurul stat din lumea unde averea pe cap de locuitor adult a depăşit pragul de 500.000 de dolari, î