Un grup format din demnitari şi bancheri este acuzat de DIICOT că a fraudat mai multe bănci prin credite garantate de stat. Capii reţelei erau un fost spion DIE şi un om de afaceri controversat din Olteniţa. "Adevărul" vă prezintă reţeta şi reţeaua unei fraude de 22 de milioane de euro, fără precedent în România.
Aurel Şaramet (62 de ani) e un om serios. Aşa îl descriu cei care îl cunosc. Şi într-adevăr, CV-ul lui Şaramet, până ieri preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituţie care acordă garanţii de stat pentru accesarea creditelor, îl recomandă întocmai.
Este părintele primei strategii de dezvoltare economică şi socială a României, a adus Kraft Foods la Braşov, Unilever la Ploieşti, Procter&Gamble la Timişoara. Joi, „aura“ lui Şaramet s-a ruinat într-o singură ştire: „procurorii DIICOT au audiat 100 de persoane într-un caz de fraude bancare de 22 de milioane de euro.
Activitatea infracţională a fost sprijinită de către învinuiţii Aurel Şaramet, Cercel - Duca Alexandru Claudiu, vicepreşedintele unei bănci, Mihai Grigoroiu, Roşu Cătălin Ionuţ şi Atanasiu Andrei, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, şi Diaconescu Florian Dragoş“.
Reţeta înşelăciunii
Din dosarul instrumentat de DIICOT (cu suport de la SRI), reiese că reţeaua fraudei bancare ar fi condusă de un anume Daniel Ruse şi formată din Aurel Şaramet, trei angajaţi ai Ministerului Economiei, plus vicepreşedintele BRD Claudiu Cercel. Toţi aceştia ar fi puşi în mişcare de Dragoş Diaconescu, fost ofiţer al Direcţiei de Informaţii Externe (DIE) a Securităţii.
Reţeta fraudei ar fi următoarea: cineva înfiinţa o firmă, un IMM. Solicita unei bănci un credit care să fie garantat de stat. Banca cerea garanţia de la FNGCIMM, autoritate din Ministerul Economiei, condusă de Şaramet.
Potrivit ancheta