Societatea Română de Medicină Fizică şi de Recuperare a lansat recent versiunea în limba română a Raportului mondial privind dizabilitatea, realizat de OMS şi Banca Mondială. Conţinutul acestui document, importanţa traducerii lui, dar şi situaţia dizabilităţii în ţara noastră – în relatarea semnată de dna dr. Maria Dragotă.
Recent, Societatea Română de Medicină Fizică şi de Recuperare (SRMFR) a lansat versiunea în limba română a Raportului mondial privind dizabilitatea, realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Banca Mondială şi dat publicităţii anul trecut. Documentul îşi propune să ofere guvernelor şi societăţii civile o descriere elaborată a importanţei dizabilităţii şi o analiză a răspunsurilor oferite, plecând de la cele mai bune informaţii ştiinţifice disponibile; pe baza acestei analize, să facă recomandări cu privire la acţiunile ce trebuie întreprinse la nivel naţional şi internaţional.
Raportul mondial privind dizabilitatea
• Oferă dovezile pentru politicile şi programele inovatoare care pot îmbunătăţi vieţile persoanelor cu dizabilităţi şi care ajută punerea în practică a Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi (CRPD), în vigoare din mai 2008; • Sugerează măsuri, pentru toate părţile interesate, pentru crearea unor medii propice, dezvoltarea recuperării şi a serviciilor de asistenţă, asigurarea protecţiei sociale adecvate, crearea unor programe şi politici incluzive şi punerea în aplicare a unor standarde şi legislaţii noi, deja existente, în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi şi al comunităţii.
Capitolul 1. Să înţelegem dizabilitatea – defineşte termeni precum dizabilitate, discută prevenirea şi consideraţiile de natură etică legate de aceasta, introduce clasificarea internaţională a funcţionării, dizabilităţii şi sănătăţii (ICF) şi CPRD, şi discută dizabilitatea şi