Scris de Călin Corpaş - Călin Mocan critică vânzarea certificatelor CO2 de către CET, evidenţiind problemele majore de la centrală.
„Dând dovadă de iuţeală de mână, Executivul orădean a profitat de nebăgarea de seamă a aleşilor locali, smulgându-le acordul pentru vânzarea ultimelor 646.357 certificate emisii gaze cu efect de seră (EUA) deţinute de către Electrocentrale SA în scopul obţinerii de lichidităţi pentru cumpărarea a 5.000 de tone de păcură necesare pornirii încălzirii în municipiu”. Astfel şi-a început Călin Mocan (ARD-PDL) tirada în cazul CET.
În esenţă, Mocan a criticat decizia Electrocentrale, aprobată de municipalitate, de vânzare a certificatelor EUA. Pedelistul spune că această vânzare e inoportună în condiţiile în care, spune el, tot în această perioadă Guvernul a adoptat OUG 60/2012 prin care CET Oradea primea din rezerva de stat 60.000 de tone de cărbune şi 6.500 tone de păcură, „despre care Executivul local nu a suflat o vorbă”. CO2, Kyoto, UE…
Plecând de la această premisă, Călin Mocan (candidat în Colegiul deputaţial nr. 9 Oradea) a pus mai multe întrebări municipalităţii. Mocan întreabă ce rost avea vânzarea certificatelor, dacă oricum se primeşte păcură şi cărbune de la rezerva de stat, chiar dacă cu titlu de împrumut. De asemenea, pedelistul pune problema răscumpărării certificatelor vândute peste doar câteva luni, la un preţ posibil mult mai mare. Fost comisar-şef la Garda de Mediu Bihor, Călin Mocan a avut şi alte întrebări. În condiţiile în care CET Oradea are datorii la furnizori de peste 91,5 milioane de lei noi, pedelistul întreabă „de unde va obţine Electrocentrale în aprilie 2013 lichidităţi de cel puţin 10 milioane euro necesare achiziţionării celor 1.034.037 certificate EUA pentru anularea emisiilor poluante din 2012?”. Pedelistul spune că, în caz contrar, pentru fiecare certificat lipsă, Electrocentrale riscă, potr