Deşi au la activ suficiente investiţii controversate, autorităţile locale au preferat să nu investească în ultimii ani mai nimic pentru exercitarea dreptului de preemţiune, adică pentru dreptul de a fi preferate unor persoane fizice sau juridice la vânzarea unui sediu de instituţie sau a unei clădiri de patrimoniu. În această situaţie se află Clinica de Oncologie a Spitalului Municipal – care a fost ameninţată cu evacuarea şi pentru care au trebuit găsite soluţii de mutare, cu costuri foarte mari –, dar şi clădirea Abatorului – ajunsă în stare avansată de degradare, după ce a fost lăsată în paragină.
O soluţie ignorată în cazul Clinicii de Oncologie
În ultimele luni, Primăria Timişoara a fost presată să rezolve problema Clinicii de Chimioterapie şi Oncologie, de pe bulevardul Mihai Viteazul, după ce bolnavii care urmează tratament aici au fost de câteva ori în situaţia de a fi evacuaţi de la o zi la alta, clădirea fiind revendicată de proprietari. Soluţia găsită – aceea a mutării clinicii într-un internat şcolar – este doar temporară şi presupune costuri destul de mari pentru amenajare şi mutarea propriu-zisă.
Ce nu ştie multă lume în acest caz controversat şi mediatizat este faptul că, în vara anului trecut, printr-o adresă a avocaţilor actualilor proprietari, autorităţilor locale li se solicita să se pronunţe asupra dreptului de preemţiune la intenţia de înstrăinare a acestui imobil. Spitalul Clinic Municipal preciza atunci, printr-o adresă trimisă Primăriei, că este necesară şi oportună achiziţia imobilului, întrucât este osecţie care deserveşte un număr important de pacienţi, atât din Timiş, cât şi din judeţele limitrofe.
Sesizate la rândul lor, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Timiş şi Direcţia Dezvoltare - Centrul de Coordonare pentru Reabilitare Cartiere Istorice din Timişoara au