Pasiunea pentru educarea celor mici, completată cu dragostea pentru folclor şi pictură au fost cele care au călăuzit-o pe Florentina Batori în cei 31 de ani de activitate didactică, ultimii 23 de ani petrecându-i la Şcoala Generală din Solovăstru. Despre pasiunea muncii în folosul copiilor a doamnei învăţătoare Florentina Batori în interviul care urmează:
Reporter: Ce ne puteţi despre munca la catedră în folosul copiilor?
Florentina Batori: În toţi aceşti ani am încercat să fac totul cu mare plăcere. În primul rând m-am ocupat de şcoală, de elevii mei, am avut copii care au obţinut nişte rezultate fenomenale, copii care acum lucrează la ambasade, care sunt procurori, care lucrează în învăţământ şi de care sunt foarte mândră. Dar şi dintre cei care nu au ajuns atât de sus, au reuşit în viaţă să-şi găească un loc al lor, să-şi întemeieze o familie, să fie oameni cumsecade.
Rep.: Ce alte pasiuni mai aveţi?
F. B.: Pe lângă activitatea de la catedră, m-am ocupat de un grup folcloric pe nume „Coroniţa”. Mi-a plăcut din totdeauna folclorul şi acum împreună cu doamna Georgică Silvia ne ocupăm de acest grup folcloric. De asemenea, în timpul liber pictez, pe lemn, este una dintre pasiunile mele. Din păcate, nu am o pregătire de specialitate, sunt doar un pictor amator, dar încerc cât pot să folosesc talentul nativ pe care îl am. Mai scriu şi poezii pentru copii, şi pe acestă latură umanistă eu zic că am dat cât am putut.
Rep.: Cum este să îmbinaţi munca la catedră cu pasiunea pentru pictură şi folclor?
F.B.: Totul se completează. În primul rând la şcoală o învăţătoare bună nu poate fi o persoană care nu ştie să cânte şi să deseneze. Pe vremuri se punea foarte mult accent pe aceste calităţi în admiterea la liceul pedagogic, nu erai admis dacă nu aveai o caligrafie perfectă, dacă nu aveai voce, pentru că pe copii îi impresionezi cu aceste lucru