Elevii Şcolii „Duiliu Zamfirescu” din Focşani l-au readus în atenţie pe scriitorul şi criticul al cărui nume îl poartă unitatea de învăţământ, în cadrul unei activităţi de tradiţie ce se organizează an de an la data de 30 octombrie. Activitatea intitulată „Duiliu Zamfirescu- Pagini de poezie” a fost găzduită de Secţia pentru Copii şi Tineret a Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” din Focşani, coordonată de Margareta Tătăruş.
Elevii de la clasele a V-a C şi a V-a D, îndrumaţi de profesoarele Pompilia Bărbosu şi Mariana Pavel, au urmărit o scurtă prezentare PowerPoint, au citit pastelurile compuse de patronul spiritual al şcolii şi au îmbinat literatura cu pictura, încercând să transpună mesajul poetic prin culoare, în creaţii picturale şi grafice.
Activitatea celor mici a fost atent supravegheată de colegul de clasa a VIII-a Ştefan Sebastian, care a jucat rolul unui jurnalist. El le-a spus colegilor mai mici că ceea ce fac, cu mult entuziasm şi creativitate, se poate numi... „Versuri colorate”.
Câteva eleve de la clasa a V-a D au impresionat prin sensibilitate şi simţ artistic, ele compunând poezii în care au surprins frumuseţea zilei de toamnă, dar şi personalitatea scriitorului comemorat.
Prin această activitate, „gimnaziştii“ au con-ştientizat o dată în plus va-loarea identităţii lor ca elevi ai Şcolii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu” din Focşani, ca vrânceni, dar şi ca cetăţeni ai României şi ai Uniunii Europene.
Duiliu Zamfirescu s-a născut pe 30 octombrie 1858 în localitatea vrânceană Plăineşti, Dumbrăveniul de astăzi. S-a remarcat atât în plan politic cât şi în plan cultural-artistic, Duiliu Zamfirescu scriind versuri, proză scurtă, piese de teatru. Cea mai importantă contribuţie a sa la literatura română o reprezintă romanele din Ciclul „Comăneştenilor“.
Elevii Şcolii „Duiliu Zamfirescu” din Focşan