A fost un vot simbolic, e drept, dar rezultatul nu e îmbucurător. Premierul David Cameron a picat pe mâna propriului partid în care ponderea euroscepticilor creşte constant. Aceştia vor ca şeful Executivului să joace o mână mult mai dură în negocierile privind bugetul UE în exerciţiul 2014-2020.
Tot în presa internaţională: Erdogan dă Europei un ultimatum (Frankfurter Allgemeine Zeitung); Cum vede Hollande criza (Le Monde); Idealismul pierdut al voluntarilor (New York Times)
Premierul britanic afirmă că nu va susţine o creştere a bugetului european cu 5%. În opinia sa, bugetul ar trebui să fie sporit doar cu echivalentul ratei inflaţiei. Conservatorii britanici cred însă că vistieria Uniunii Europene ar trebui mai degrabă restrânsă, în niciun caz umflată. Dificultăţile lui David Cameron în plan politic sunt şi mai mari însă. În parlament, proprii conservatori s-au aliat cu laburiştii din opoziţie, o mişcare destul de rară în Legislativul de la Londra.
Cameron a declarat că va ţine cont de votul parlamentarilor şi că, la nevoie, ar face uz şi de dreptul său de veto în Consiliul European dacă acest lucru va fi în interesul Marii Britanii. Nu ar fi prima oară când Londra se opune în chestiuni europene. Cea mai recentă acţiune de acest fel au fost în cazul Tratatului Fiscal. Mişcarea i-a adus lui Cameron o creştere de popularitate, dar efectul s-a pierdut între timp. Votul parlamentarilor se înscrie, de altfel, într-un trend de distanţare a Marii Britanii de proiectul european de la care specialiştii se aşteaptă să devină mai pronunţat pe termen scurt şi mediu.
Erdogan dă Europei un ultimatum (Frankfurter Allgemeine Zeitung)
Până în 2023, UE ar face bine să primească Turcia. Dacă nu, atunci ţara va fi pierdută pentru bătrânul continent. Avertismentul a fost lansat de premierul turc Recep Tayyip Erdogan la o conferinţă de presă comună c