Comisia Europeana a demarat unele proceduri pentru presuspendarea alocarii de fonduri europene pentru Romania. Cat de speriati ar trebui sa fie cei care au contracte semnate, care de multe ori poate au luat credite de la banci, ca nu isi mai primesc banii?
Cel putin deocamdata nu ar trebui sa fie speriati absolut deloc. In sensul ca, din punct de vedere al platilor, ca asta ne intereseaza cel mai tare, mecanismul merge ca si pana acum. Se fac plati din bani guvernamentali, e drept ca exista un ritm mai incet al platilor, in sensul ca a fost o mica intarziere in luna septembrie, dar deocamdata din ce am discutat in Comitetul de Monitorizare se fac plati in special pe rambursari. Exista o intarziere la cei care au cerut prefinantari, dar si acolo se are in vedere sa se ajunga la zi. Oricum, daca e sa o luam din urma, nici pana acum nu s-au facut plati din bani de la Comisia Europeana. Un alt lucru care trebuie sa ii incurajeze pe beneficiari este faptul ca mecanismul de procesare a cererilor de plata si al tuturor documentelor este exact ca si inainte. Noi primim cererile de plata, le procesam in termen, le dam avize, Ministerul le proceseaza, le avizeaza, doar ca s-a produs o mica intarziere.
Dar este normal sa se intample ceea ce spuneti dvs? Adica banii sa vina de la Guvern si nu de la Comisie?
Si Spania, si alte tari au fost in aceasta situatie acum 20 de ani. Cu siguranta daca am fi fost mai receptivi si mai atenti la ce s-a intamplat din urma am fi invatat din greselile altora. Ritmul de procesare si volumul de munca care au fost pe activitatea de zi cu zi poate un pic ne-a facut sa uitam de ceea ce s-ar putea intampla. Evident ca au fost discutii, oricum Romania este intr-un program de test, orice s-ar spune, eu nu scuz, dimpotriva, am spus ca am fi putut evita anumite lucruri, totusi sa nu uitam ca Romania s-ar putea compara doar cu Bu