Un loc de muncă pentru un orb e o poartă spre lumea din jur.
Nu e uşor să-ţi găseşti o slujbă într-o ţară ca Republica Moldova, de unde tot mai multă lumea pleacă peste hotare în căutarea unui loc de muncă. Dacă eşti o pesoană cu dizabilităţi sau deficienţe vizuale, şansele tale se înjumătăţesc, mi-au mărturisit slab-văzătorii cu care am stat de vorbă.
Ksenia Siminciuc e consultantă în comunicare la Centrul de Susţinere a Businessului pentru Nevăzători. Ksenia îi înţelege foarte bine pe cei care îi ajută să pună pe picioare o afacere, pentru că vederea ei este de doar opt la sută din capacitatea unui om cu văzul normal. Tânăra îmi spune că persoanele cu deficienţe vizuale au un potenţial adesea nebănuit şi deci, neexploatat de către angajatori.
Ksenia Siminciuc x Ksenia Siminciuc „Există tehnologii moderne şi asistive (de asistenţă) unde persoana poate să se încadreze ca teleoperator într-un centru de apel, de exemplul şi noi avem aşa precedente. Persoana dacă este nevăzătoare foloseşte joys-ul. Joys-ul poate prelucra baza de date ale clienţilor într-o companie şi persoana poate procesa datele foarte liber. Printre aceste activităţi se numără şi masajul. Persoana cu dizabilitate vizuală şi chiar nevăzătorii sunt maseuri foarte buni, ei au nişte capacităţi din naştere, putem să spunem, sunt foarte talentaţi.”
Ksenia spune că Centrul la care lucrează a colaborat cu peste 200 de companii, patronii cărora au fost informaţi despre capacitatea de muncă a oamenilor cu vedere slabă.
„Sunt angajatori care sunt deschişi, dar totuşi necesită mai mult timp, mai multă informare şi cred că aici vorbim şi de sistem. Cadrul instituţional de incluziune trebuie să fie mai perfect. Sunt exemple unde angajatorii sunt deschişi, dar majoritatea preferă să facă, totuşi, o testare. Am în vedere că nu e de ajuns numai