Coşurile de evacuare a fumului necurăţate sau defecte provoacă multe incendii în perioada sezonului rece. Ultimul incendiu provocat de un coş de fum a fost înregistrat zilele trecute, la Mera. Din păcate, atunci, o bătrână de 89 de ani a murit carbonizată.
Pompierii spun că în perioada sezonului rece, cele mai multe incendii se înregistrează la gospodăriile cetăţeneşti. Pericolul de izbucnire a incendiilor creşte din cauza exploatării intense, şi uneori neco-respunzătoare, a sistemelor de încălzire şi a coşurilor de evacuare a fumului, defecte sau necurăţate. În primele 9 luni ale anului 2012 au avut loc 62 de incendii, ce au avut drept cauză coşul, burlanul de fum defect sau necurăţat corespunzător, mijloacele de încălzit lăsate nesupravegheate şi cenuşa, jarul ori scânteile provenite de la mijloacele de încălzit. Multe din aceste evenimente nefericite puteau fi evitate dacă se luau la timp măsurile corespunzătoare.
Pompierii spun că cetăţenii ar trebui să-şi verifice sobele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere. De asemenea, sunt necesare tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul sesizării fisurilor, deoarece căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona acestuia există materiale combustibile sau elemente de construcţie, cum ar fi grinzi, bârne, suport acoperiş şi altele.
Totodată, uşiţele sau locurile speciale prin care se curăţă de funingine coşurile şi sobele trebuie închise sau astupate ermetic după terminarea operaţiunii de curăţire.
Coşurile de fum din cărămidă tencuită trebuie să fie izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor, prin îngroşarea zidăriei coşurilor, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu tr