Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar analizează posibilitatea ca, din 2013, spitalele ce tratează bolnavi în stare gravă să primească mai mulţi bani, a anunţat, joi, subsecretarul de stat Raed Arafat.
Declaraţia a fost făcută în deschiderea festivităţilor organizate cu ocazia Zilelor Institutului Clinic Fundeni şi intitulate “Iubeşte viaţa”.
” Sunt câteva spitale, cum ar fi Fundeni, Floreasca, Regional Târgu Mureş, Iaşi, Timişoara, care au multe cazuri de bolnavi critici, în stare foarte gravă. Acestea fac cheltuieli în plus pentru tratarea celor în stare foarte gravă. Cheluielile nu sunt în totalitate acoperite. De aceea, încercăm să găsim un model de finanţare care să poată să acopere şi cazurile complexe, care cheltuiesc un procent mai mare din fondurile spitalului “, a declarat subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.
Arafat a precizat că o primă întâlnire pe acest subiect între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS ) şi ai Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar a avut loc chiar joi.
” Nu putem să zicem că sunt spitale unde pacienţilor nu li se face nimic şi sunt trimişi spre alte clinici. Avem, în Capitală, un număr de spitale care primesc pacienţi în stare critică, cazuri complexe din tot sudul ţării. Este normal ca aceste spitale să aibă un sprijin în plus “, a adăugat subsecretarul de stat.
În acelaşi context, Raed Arafat a subliniat că trebuie găsită “o formă” sau soluţii pentru spitalele care tratează cazuri grave să primească bani mai mulţi.
“Fenomenul la care, din păcate, asistăm acum este reticenţa, chiar şi a unora dintre spitalele din această categorie, de a mai primi pacienţi de acest fel. Asta pentru că ei ştiu că nu pot recupera de la casa de asigurări