Mai jos se afla lista candidatilor USL care vor intra in Parlament chiar si in contextul unei performante slabe a USL (42% din voturi la nivel national). Lista a fost alcatuita pe baza unei simulari efectuate cu ajutorul RomPol, scrie Barbu Mateescu, pe blogul Sociollogica. Inainte de a trece la lista, cateva observatii importante privind surse de potentiale erori:
1. Chiar daca premiza de mai sus se indeplineste, e posibil ca lista parlamentarilor USL sa arate un pic altfel. Acest lucru face parte din componenta de neprevazut a alegerilor. Nu exista garantii.2. Nu este clar in toate judetele in care colegiu candideaza cine. Pana la finalizarea si oficializarea listelor vor mai fi mici modificari.3. Aceasta lista e inutila daca vrei sa vezi care candidati USL au sanse mici de a intra in parlament. Lista are ca subiect cine intra in parlament chiar daca USL nu se descurca foarte bine.4. In cadrul premizei am inclus o intrare a PRM in parlament. Acest lucru face ca USL sa piarda 3 mandate prin comparatie cu situatia in care USL obtine tot 42% dar PRM nu intra in parlament. Este o pierdere mica, dar in spiritul premizei ("cine intra in parlament chiar si asa?").
Acestea fiind spuse, cine vrea sa vada lista este rugat sa dea scroll. Exista doua observatii in plus pentru cine e interesat nu de nume, ci de "imaginea larga":
1. USL nu are nevoie de 50% din voturi pentru a obtine majoritatea. Si poate nici macar de 45% din voturi.
Conform premizei, USL capata 255 de parlamentari ... dintr-un total de 502. Cu 42% din voturi USL are 50,8% din mandate. Si nu am inclus in acest "50,8%" grupul minoritatilor nationale sau UDMR. Evident, nu exista o garantie stiintifica. Este posibil ca USL sa obtina, de exemplu, 44% din voturi si mai putin de 50% din mandate.
Cum de se intampla acest lucru? Chiar si conform premizei (42% din voturi