Limba română va fi predată, în premieră, la Universitatea Oxford, una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, în cadrul primului lectorat finanţat de statul român în Marea Britanie. Peste 20 de studenţi s-au înscris deja la cursurile care vor fi susţinute de Oana Uţă-Bărbulescu, originară din Focşani, fostă absolventă a Colegiului Naţional „Al. I. Cuza“, în prezent doctor în litere şi specialist în lingvistică la Universitatea Bucureşti.
Lectorul Oana Uţă-Bărbulescu a fost selectat prin concurs de Universitatea Oxford pentru acest post. „Doamna Oana Bărbulescu-Uţă a spus că este deosebit de onorată să facă parte din corpul profesoral de la Universitatea Oxford şi a adresat mulţumiri pentru selectarea sa ca lector de limba română“, se arată într-o comunicare a Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Lectoratul de limba română a fost deschis luni, 29 octombrie, de ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, şi funcţionează în cadrul Facultăţii de Lingvistică, Filologie şi Fonetică a Universităţii Oxford, după cum transmite Ambasada. Acest lucru a fost posibil graţie unui protocol de cooperare între Institutul Limbii Române din Bucureşti şi Universitatea Oxford. Evenimentul a fost deschis de Prof. Brian Ward-Perkins care, în numele conducerii Departamentului de Ştiinţe Umaniste al Universităţii Oxford, a arătat că este încântat că există interes pentru studiul limbii române la Oxford, a subliniat necesitatea consolidării legăturilor academice şi culturale dintre Marea Britanie şi România şi a ţinut să menţioneze că păstrează amintiri foarte frumoase despre ţara noastră, pe care a vizitat-o pentru prima dată când era copil, împreună cu tatăl său.
Prof. Dr. Stephen Parkinson, şeful Catedrei de Lingvistică, Filologie şi Fonetică, a evocat tradiţia şi interesul Universităţii Oxford pentru studiul limbilor