Leul s-a întărit şi astăzi, descriind în ultimele zile unul din cele mai lungi şiruri de apreciere din ultimul an. Astfel, dacă ieri BNR indica o cotaţie de 4,5358 lei/euro, astăzi nivelul a coborât la 4,5318 lei/euro. Sursa: CODRIN PRISECARU
Nici evoluţia din zonă nu este neapărat favorabilă leului şi nici cea internaţională, a comentat pentru EVZ un dealer din piaţă. Spirjinul monedei naţionale a rămas astfel BNR, care prin intervenţii repetate ajută moneda.
Principalul sprijin vine din vânzarea de valută, iar mecanismul este simplu. "Ministerul Finanţelor se împrumută în euro, la dobânzi de circa 5%, şi schimbă bani la Banca Naţională care îi vinde pe interbancar, apreciind astfel leul", a comentat dealerul citat.
Riscul de curs valutar şi costurile implicare de conversia euro în lei urcă însă costul acestor împrumuturi la un nivel de circa 10%, este de părere dealerul. Alternativa pe care ar avea-o statul ar fi să se împrumute de la bancile de la noi, în lei. "Pentru o scadenţă la şapte ani dobânda ar fi probabil de circa 7% pe an", a comentat acesta.
O altă metodă prin care BNR a ajutat cursul în ultimul timp a fost limitarea lichidităţii oferite în sistem, prin operaţiunile repo. "Este un mecanism care iniţial a avut efect, dar ulterior nu a mai funcţionat. De aceea, BNR a recurs la vânzarea de valută", a comentat dealerul.
Potrivit altor analişti, BNR încearcă prin intervenţii să contracareze presiunile de depreciere exercitate faţă de leu şi care ar putea creşte pe măsură ce ne apropiem de alegerile parlamentare.
Finanțele au realizat în 2012 mai multe împrumuturi de pe piețele externe. Cel mai recent a avut loc ieri, când Finanțele au plasat obligațiuni pe șapte ani la o dobândă de 5% pe an.
Tot astăzi, leul s-a depreciat faţă de dolarul american trendul s-a inversat însă. Ier