Probabil şi pentru că să previi este nu doar mai eficient, ci şi mai ieftin decât să tratezi, vaccinarea a fost unul din subiectele importante de pe agenda Forumului European de Sănătate Gastein, care a avut ca temă centrală sănătatea în vremuri de austeritate. Semnale despre impactul crizei economice asupra bolilor infecţioase, discuţii despre rolul noilor canale de comunicare în creşterea ratei vaccinării şi un interviu oferit în exclusivitate pentru România de dl dr. Marc Sprenger, directorul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, despre realităţile europene şi româneşti din domeniul bolilor infecţioase, în articolul semnat de dl dr. Mihail Călin.
Vaccinarea a fost unul dintre subiectele centrale ale celui de-al 15-lea Forum European de Sănătate Gastein, desfăşurat, la începutul acestei luni, sub titlul „Criză şi oportunitate – sănătatea în era austerităţii“. Această asociere este îndreptăţită de un studiu citat în acele zile, potrivit căruia vaccinarea corectă antipneumococică în ţările în curs de dezvoltare ce primesc ajutor din partea Alianţei Globale pentru Vaccinuri şi Imunizare ar putea conduce, până la sfârşitul acestui deceniu, la economii de până la 1,2 miliarde de dolari (din care 85% ar fi altfel cheltuiţi pentru tratarea pneumoniei). Vaccinarea, deci, nu numai că previne boala şi moartea, este şi eficientă din punct de vedere financiar.
Relaţia dintre austeritate şi bolile infecţioase a fost subliniată, în cadrul unei conferinţe de presă din cadrul Forumului Gastein, de dr. Marc Sprenger, directorul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). În condiţiile crizei economice, numărul şomerilor şi al persoanelor fără adăpost este în creştere; se creează astfel un aşa-numit grup vulnerabil, expus la boli infecţioase precum tuberculoza (TB), hepatita şi HIV. Pe de altă parte, bugetele sănătăţii