Un nou scandal a zguduit sistemul bancar romanesc, joi, peste 100 de persoane fiind audiate de DIICOT cu privire la mai multe fraude legate de credite bancare, din care doua au fost retinute, prejudiciul fiind estimat la 22 de milioane de euro.
In ancheta sunt implicate nume sonore, cum ar fi Aurel Saramet, presedinte al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care a si fost suspendat din functie, si vicepresedintele BRD-Groupe Societe Generale, Claudiu Cercel.
De asemenea, pe langa BRD, sunt invinuite persoane de la BCR si CEC Bank, dar si angajati din Ministerul Economiei, Mihai Grigoriu, Catalin Ionut Rosu si Andrei Atanasiu.
Creditele false erau obtinute cu ajutorul directorilor, banii se imparteau intre cei implicati si nu mai ajungeau niciodata inapoi la banca.
Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE text, desfasurarea scandalului creditelor false din banci:
- Doua persoane au fost retinute, potrivit Realitatea TV.
- Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a declarat, pentru NewsIn, ca nu a fost informat ca va fi suspendat din functie si ca, pentru a fi suspendat, ar fi nevoie si de acordul sau.
- Analistul Ionel Blanculescu a explicat, pentru Ziare.com, cum ar fi putut fi realizate fraudele bancare anchetate:
"Aceste actiuni nu ar fi putut realizate decat prin garantarea de catre stat prin Fondul de Garantare al IMM-urilor, institutie de stat care garanteaza astfel de credite pe care companiile le obtin de la banci. Nota de plata se pare ca va fi platita tot de catre populatie, pentru ca se pare ca acele resurse ale Fondului sunt tot publice si, atunci, ne punem intrebarea de ce statul se gandeste in pozitia de perdant.
El e destinat sa contribuie la dezvoltarea firmelor, garantand credit