Washingtonul este înghiţit de un seism puternic, iar Los Angeles este lovit de un cataclism. Domul Bisericii Sfântul Petru din Roma s-a prăbuşit peste credincioşii care se aflau în piaţă. Apocalipsa! APOCALIPSA
Acestea sunt imaginile surprinse în filmul "2012". Scenariul este scris după o teorie, un calcul făcut în urmă cu mai bine de 3.000 de ani de către mayaşi. Aceştia ar fi calculat când vine sfârşitul lumii.
În curentele New Age, se avansează ziua de 21 decembrie 2012. Partizanii acestei teorii spun că această dată corespunde cu sfârşitul unui ciclu de 7.885 de ani - pictun. Mayaşii spuneau că, la sfârşitul fiecărui pictun, Universul va fi distrus şi apoi recreat. Însă, potrivit calendarului gregorian, folosit în zilele noastre, acelaşi calcul al mayaşilor ar da ca rezultat anul 4772. Acest lucru pentru că mayaşii au început calendarul în anul 3114 – 3113 î.Hr., iar forma finală a primit-o trei milenii mai târziu.
Mayașii aveau un calendar foarte precis. Chiar ar fi putut prezice Apocalipsa?
Dintre toate sistemele de contabilizare a timpului, calendarul mayaş s-a dovedit a fi cel mai precis, cel mai complex şi cel mai detaliat. Apărut probabil în ultimul secol de dinainte de Hristos, corecţia sa este cu zece miimi de zi mai exactă decât a calendarului folosit în prezent. Mayaşii utilizau trei calendare, în funcţie de lungimea diferitelor cicluri de zile - anul istoric, anul civil - Haab şi anul religios - Tzolkin, cu un număr de zile variabil, între 260 şi 365, comparabil cu anul solar, utilizat în prezent. Anii mayaşi au un mare număr de multipli, care se finalizează cu evenimente neaşteptate, de obicei dezastre, sau treceri spre o lume mai elevată - pe sistemul epocilor folosite de istoria actuală - epoca primitivă, epoca sclavagistă, Evul Mediu.
Însă sunt foarte mulţi care spun despre Apocalipsă că e un