Doliu în lumea scriitorilor și jurnaliștilor buzoieni. Ieri, a încetat din viață publicistul Gheorghe Mincă. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la Cimitirul „Constantin și Elena” din Micro 14. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Gheorghe Mincă suferea de cancer și a murit pe patul Spitalului Județean Buzău. Nu avea copii iar soția sa este paralizată în proporție de 90 la sută.
Poet, ziarist, traducător, eseist, epigramist, s-a născut la 4 septembrie 1942, în comuna Broşteni, județul Argeş. După ce abandonează cariera militară, începând cu anul 1963, urmează cursurile Universităţii Bucureşti, absolvind Facultatea de Filologie, pe care o absolvă, în anul 1968, cu o lucrare de licenţă despre poetul şi prozatorul Vasile Voiculescu.
Debutează cu poezie în Viaţa Buzăului, în 1969. Colaborează la publicaţiile Luceafărul, Scânteia tineretului, Argeş, Ramuri, Orizont ş.a. Din 1972, este corector, apoi secretar de redacţie la ziarul local Viaţa Buzăului, fiind atestat ca ziarist profesionist în 1981. Din 1990, este secretar de redacţie la primul ziar buzoian independent, „Focuri vii”.
Începând cu 1994, a lucrat, ca secretar de redacţie, la cotidianul Informaţia Buzăului şi la săptămânalul Amprenta. A publicat volumele: Poarta de fum (1983); Orizontul ciocârliei (1987); Discordia cu zeii (2005); Nostalgii efemere (2008).
În acest an, a tradus, din limba rusă, şi a publicat volumul „Ţiganii”, de A. S. Puşkin. A fost membru al Cenaclurilor „V. Voiculescu” şi „Amprenta” Buzău.
Gheorghe Mincă era supărat pe conducerea Bibliotecii Județene Buzău care, în ultimii ani, spunea acesta, refuza să îi găzduiască lansările de carte și nici nu îl invita la manifestările organizate de instituție.