Băncile din România au primit astăzi o lovitură dură de imagine după ce DIICOT a anunțat că a destructurat o grupare infracțională, formată din 48 de persoane, care a fraudat BRD, BCR și CEC cu suma de 22 de milioane de euro. Lovitura de teatru a venit odată cu anunțul numelor celor implicați în rețea: Aurel Șaramet, președintele Fondului de Garantare a Creditelor, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreședinte BRD și trei angajați din Ministerul Economiei. Șaramet va fi suspendat din funcție. Aurel Şaramet
UPDATE 21.10. Președintele BRD Petre Bunescu a vorbit în această seară, la TVR 1, despre ancheta în care este implicată banca pe care o conduce. "Azi am aflat de anchetă. Noi am furnizat la cererea autorităților elementele necesare despre anumiți clienți. Mecanismele de creditare sunt stabilite respectând regulile bancare și normele instituției respective", a precizat Bunescu.
Potrivit acestuia, BRD va relua procesul de creditare. SONDAJCredeți că bancherii implicați în frauda de 22 milioane de euro vor fi arestați?Da, așa ar fi normal Nu, vor fi cercetați în libertate Nu știu / Nu mă interesează Rezultate
Președintele BRD a mai explicat că, în cazul creditelor cu valoare mare, documentele trec prin "10-12 mâini". "Creditele mari se aprobă în comitete. Până să ajungă acolo, documentele trec pe la mai multe persoane. E greu de crezut că tot lanțul este corupt!", a spus Petre Bunescu la TVR 1.
UPDATE 15.53. Mihai Grigoroiu, unul dintre învinuiţii în acest caz, fusese numit recent în funcţia de director adjunct în Ministerul Economiei, la Autoritatea de Management al Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.
Potrivit declarației sale de avere, Mihai Grigoroiu deţine, împreună cu soţia sa, un apartament de 50 de metri pătraţi în sectorul 1, cumpărat anul acesta şi un autoturism Volkswagen, din 2003.