Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a afirmat vineri, la Academia Română, în conferinţa 'Supravieţuire prin diplomaţie', că Tezaurul României de la Moscova trebuie să revină în ţară.
'Vreau să mai spun, încă o dată, foarte clar. (...) O spun public: Tezaurul României trebuie să revină în România', a subliniat şeful diplomaţiei române.
Corlăţean a amintit că 'în tinereţe' a fost, în Ministerul de Externe, unul dintre cei care au gestionat dosarul Tezaurului României de la Moscova şi cunoaşte foarte bine, la fel ca şi ambasadorii români, dorinţa legitimă ca Tezaurul să revină României, deziderat care s-a transferat de la o generaţie la alta a diplomaţilor români.
'Ştim foarte bine şi tradiţia din Banca Naţională a României, cum se transferă toată baza de date, toate aceste discuţii, mai departe', a afirmat ministrul, accentuând că 'este o datorie a noastră de a folosi toate pârghiile, inteligent, pentru a putea avansa'.
Ministrul de Externe a mai spus că, într-o perioadă învolburată, după atâţia ani în care nu s-a întâmplat 'mare lucru', a avut loc o întâlnire a copreşedinţilor român şi rus ai Comisiei româno-ruse, opinând că, în trecut, 'poate ar fi trebuit să fim noi mai activi'.
România va marca, în curând, 100 de ani de când nu a mai văzut aurul evacuat la Moscova
România va marca, în curând, 100 de ani de când nu a mai văzut aurul evacuat în primul război mondial la Moscova, în acest moment fiind împliniţi 96 de ani, a declarat, nu demult, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.
'În septembrie 1939,prin România a fost evacuat tezaurul Bank Polsky, Banca Cetrală Poloneză, care avea în acel moment un statut similar cu cel al Băncii Naţionale a României. Era o bancă privată cu drept de emisiune monetară acordat de statul polonez şi unde se păstra tezaurul de metale pr