"O carte de memorii profundă", acesta este verdictul dat de "Boston Globe" masivului volum de memorii semnat de fostul preşedinte al Statelor Unite, George W.Bush.*) Poate, înainte de toate, fapt remarcat de absolut toţi comentatorii care s-au aplecat asupra cărţii, pentru că aceste memorii sunt altceva decât autobiografiile scrise de obicei de oamenii politici şi prezintă cu o uimitoare onestitate evenimentele care au marcat viaţa celui de-al 43-lea preşedinte american.
"Asemenea lui Grant (preşedintele Ulysses S. Grant), am decis să nu fac o relatare exhaustivă a vieţii mele sau a perioadei în care am fost preşedinte. Am spus, în schimb, povestea perioadei cât am stat la Casa Albă, concentrându-mă pe aspectul cel mai important al activităţii de acolo: luarea deciziilor. Fiecare capitol se construieşte în jurul unei decizii majore sau al unei serii de decizii conexe. Prin urmare, cartea se structurează tematic, nu într-o ordine cronologică." Aşa că, ne vom reîntâlni cu momente dificile pe care le-am trăit cu toţii în urmă cu mai bine de zece ani: războiul din Irak, alegerile contestate din anul 2000, 11 septembrie 2001, Uraganul Katrina, criza financiară, criza din Afganistan ş.a. "Informaţiile pe care le primeam - insistă fostul preşedinte - erau deseori contradictorii şi uneori chiar false." Ani la rând, el a fost nevoit să jongleze printre acestea, să cearnă neghina, să aleagă varinata cea mai bună de răspuns, uneori să se bazeze pe şansă. În toate îl ajutau experienţa şi o echipă dăruită, toţi membrii ei dorind "să fie de folos".
"Am avut în vedere două lucruri. În primul rând, am sperat să zugrăvesc imaginea a ceea ce a însemnat să fiu preşedinte timp de opt ani consecutiv. Cred că e nevoie să treacă mai multe decenii până să se ajungă la nişte concluzii definitive cu privire la preşedinţia mea - sau la preşedinţia oricui. Odată cu trecerea timpu