„Libertatea de exprimare, statul de drept, separarea puterilor în stat, stabilitatea sociala și economică trebuie respectate în UE.”
Ministrul de externe german Guido Westerwelle a venit in România special pentru a aniversa 20 de ani de cind relatiile bilatereal dintre cele doua tari au fost puse pe baze noi, dupa caderea comunismului. Germania si Franta au fost primele mari puteri care au semnat la inceputul anilor 1990 tratate de prietenie cu România. Germania si România au marcat acest moment important nu doar prin vizita speciala a sefului diplomatiei de la Berlin, ci printr-o serie de actiuni culturale, inclusiv prin lansarea unei marci postale.
In ciuda solemnitatilor, ministrul germean de externe, Guido Westerwelle a transmis si citeva mesaje clare, probabil neplacute pentru actualul guvern de la București. Oficialul german a vorbit astfel despre importanta respectarii in cadrul Uniunii Europene a unor valori precum „libertatea de exprimare, statul de drept, separarea puterilor în stat și stabilitatea sociala și economică”. Acest discurs este un avertisment fata de unele excese facute recent de socialisti si liberali, care detin majoritatea guvernamentala in România.
Chiar in aceasta saptamina, de pilda, senatul a supus la vot o hotarire definitiva Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care ii cerea lui Mircea Diaconu, actor si senator liberal sa plece imediat din parlament din cauza ca fost declarant incompatibil, fiind concomitant senator si director de teatru.
In acest caz senatul a trecut peste decizia judecatoreasca, ceea ce inseamna o imixtiune evidenta si grava in actul de justitie. Ministrul de externe german si-a transmis temerile in contextul in care mai multi lideri ai coalitiei de guvernamint au criticat recent interventii similare ale ambasadorului american.
In acelasi timp avertismentul ofici